top of page

eFiskalizacija

Updated: Nov 2, 2022

Od 01.10.2021. godine obveznik fiskalizacije na portalu Poreske uprave ePorezi popunjava prijavu svojih poslovnih prostora i poslovnih prostorija. Rok za prelazak na novi model je 30.04.2022. godine. eFiskalizacija osnovni pojmovi: Svaki fiskalni uređaj će se sastojati od elemenata čiju upotrebu odobrava Poreska uprava. Ti elementi su: – bezbednosni element (BE) koji izdaje Poreska uprava, i koji može biti u formi kartice (u slučaju LPFR-a) ili u formi fajla (u slučaju VPFR-a)

procesor fiskalnih računa (PFR), koji može biti lokalni (LPFR – loklani procesor fiskalnih računa), koji dalje može biti softverski (uz bezbednosni element koji se povezuje na računar putem čitača kartica) i hardverski, gde se LPFR nalazi u samom fiskalnom uređaju. Takođe postoji i virtuelni procesor fiskalnih računa(VPFR) koji je potreban za internet prodaju ukoliko ne posedujete fisklani uređaj sa LPFR-om.

elektronski sistem za izdavanje fiskalnih računa (ESIR), koji mora da bude sastavni deo programa za izdavanje fiskalnih računa, koji komunicira sa kasom.

15 views0 comments

Recent Posts

See All

E fiskalizacije je novi model fiskalizacije zasnovan na onlajn režimu, koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu, u trenutku prometa na malo.

bottom of page