top of page

eFiskalizacija

Updated: Nov 2, 2022

Od 01.10.2021. godine obveznik fiskalizacije na portalu Poreske uprave ePorezi popunjava prijavu svojih poslovnih prostora i poslovnih prostorija. Rok za prelazak na novi model je 30.04.2022. godine. eFiskalizacija osnovni pojmovi: Svaki fiskalni uređaj će se sastojati od elemenata čiju upotrebu odobrava Poreska uprava. Ti elementi su: bezbednosni element (BE) koji izdaje Poreska uprava, i koji može biti u formi kartice (u slučaju LPFR-a) ili u formi fajla (u slučaju VPFR-a)

procesor fiskalnih računa (PFR), koji može biti lokalni (LPFR – loklani procesor fiskalnih računa), koji dalje može biti softverski (uz bezbednosni element koji se povezuje na računar putem čitača kartica) i hardverski, gde se LPFR nalazi u samom fiskalnom uređaju. Takođe postoji i virtuelni procesor fiskalnih računa(VPFR) koji je potreban za internet prodaju ukoliko ne posedujete fisklani uređaj sa LPFR-om.

elektronski sistem za izdavanje fiskalnih računa (ESIR), koji mora da bude sastavni deo programa za izdavanje fiskalnih računa, koji komunicira sa kasom.

21 views0 comments

Recent Posts

See All

Šta je e-fiskalizacija?

E fiskalizacije je novi model fiskalizacije zasnovan na onlajn režimu, koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu, u trenutku prometa na malo.

bottom of page